Kuukauden bloggaaja

Johanna – SisustusUnelmia

Ihanat sormisyötävät illanistujaisiin

Raskausaikana kaipasin suunnattomasti illanistujaisia ystävien kanssa, sitä hetkittäistä omaa vapaa-aikaa arjen pyörityksen keskellä. Päätin jo raskausaikana, että kun ensimmäinen mahdollinen vapaa hetki koittaa niin, että aikataulut passaavat myös ystäville, järjestetään pienimuotoiset juhlat ja nautitaan toistemme seurasta viettäen hetki kiireetöntä aikaa vaihtaen kuulumisia siten, etteivät lapset keskeytä keskustelua kokoajan.

Päätin kutsua ystäviä kotiimme ja illanistujaisia varten pöydälle katettiin pieniä pikkunaposteltavia, joita voi helposti syödä ja joiden valmistaminen ei vie koko päivää.

pitsat_opt

 

Suolaisina tarjottavina oli pikkuisia pitsoja, jotka syntyivät nopeasti uunissa. Pitsapohjina toimii pyöreät rieskat, joiden täytteinä voi käyttää itselleen mieluisia aineksia. Meidän pitsoissa täytteenä toimi kinkku, tomaatti ja juustoraaste.

Juhlapöytää koristi myös helpot hapankorppurullat, jotka sopivat erinomaisesti kuohuvan kaveriksi. Näiden rullien täytteinä toimi meidän illanistujaisissa herkullinen juustotäyte ja maukas kirjolohitäyte.

hapank_rullat_opt

 

Hapankorppurullat

Juustotäyte:

100 g maustamatonta tuorejuustoa

180 g salaattijuustokuutioita öljymarinadissa

1/2 persiljaa hienonnettuna

1 tomaatti

Kirjolohitäyte:

1 sipuli

1 rkl öljyä

100 g maustamatonta tuorejuustoa

75 g kylmäsavukirjolohta

1 dl tilliä

ripaus mustapippuria

suolaa

  1. Valmista täytteet.
  2. Juustotäytteen salaattijuustot hienonnetaan ja lisätään joukkoon tuorejuusto sekä muut aineet.
  3. Lohitäytteeseen tuleva sipuli hiennonnetaan ja kuullotetaan pannulla. Kulhossa sekoitetaan sipuli, tuorejuusto ja hienonnettu kirjolohi sekä tilli.
  4. Lämmitä maito kiehuvaksi ja kastele hapankorput maidossa.
  5. Lisää hapankorppuihin aiemmin tehdyt täytteet ja anna rullien vetäytyä hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Poropiirakka toimi suolaisen puolen helmenä ja piirakat maistuivat J.P. Chenet -kuohuviinin kanssa uskomattoman hyvin.

poropiiraat_opt

 

Poropiirakka

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

125 g leivontamargariinia

3 rkl vettä

Täyte:

2 sipulia

1 purjosipuli

2 rkl leivontamargariinia tai voita

125 g poron kylmäsavurouhetta

1 prk créme fraichea

2 keltuaista

1/2 tl mustapippuria

1 valkuainen

 

  1. Nypi vehnäjauhot ja margarini murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa tunti.
  2. Kuori ja hienonna sipulit. Sulata rasva pannulla ja kuullota sipulit. Lisää joukkoon savuporo.
  3. Painele taikina muffinsivuokien reunoille ja pohjalle ( kaksi vuokaa päällekäin ). Jaa poro-sipuliseos vuokiin.
  4. Sekoita ranskankerma, keltuaiset ja pippuri. Vaahdota valkuainen ja sekoita varovasti ranskankermaseokseen. Levitä seosta täytteen päälle.
  5. Paista 200-asteessa n. 20-25 min.

 

Makeannälkää tyydytettiin milläs muullakaan kuin suussa sulavilla suklaisilla leivoksilla. Muffinsivuokiin tehdyt mutakakut veivät kielen mennessään ja olivat loistava makupari pinkin J.P. Chenet Sparkling Rosé Ice Edition -kuohuviinin kanssa. Kesäistä makua annokseen saatiin lisäämällä kermavaahtoa ja mustikoita mutakakun päälle.

mutakakku_opt

 

Mutakakku

200 g voita

1,5 dl fariinisokeria

1,5 dl sokeria

4 kanamunaa

250 g suklaata

2 dl vehnäjauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan ja sekoita hyvin.
  2. Sulata suklaa ja lisää taikinaan.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
  4. Lusikoi taikina muffinsivuokiin ja paista 175 asteessa noin 20 min.
  5. Koristele kermavaahdolla ja mustikoilla.

 

Toisena makeana herkkuna toimi amerikkalaisten suosikkiherkkuihin kuuluva brownies. Brownies on suussa sulavan suklainen leivonnainen. Näiden leivonnaisten leipominen on äärettömän helppoa ja nopeaa, joten sopivat todella hyvin illanistujaisten makeaksi suupalaksi.

brownies_opt

 

Brownies

180 g voita

200 g suklaata

1 1/3 dl kaakaojauhetta

3 munaa

3 1/4 dl sokeria

  1. Sulata voi ja tumma suklaa kattilassa. Jäähdytä.
  2. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
  3. Kaada suklaa-voiseos vaahtoon ja sekoita varovasti. Sekoita jauhot ja kaakaojauhe joukkoon.
  4. Kaada taikina joko suoraan pieniin muffinsi / leivosvuokiin tai suorakaiteen muotoiselle vuualle.
  5. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla n. 25-30 min.

 

Kattauksesta rakensin yksinkertaisen, sillä halusin antaa tarjottaville kaiken huomion ja illanistujaisten pöytää koristikin vain tarjoiluun löytämäni puu ja kauniit kynttilät loivat hämyisen illan tunnelmaa. Ilta oli täydellinen maittavien herkkujen ja täydellisten ystävien ansiosta.

kattaus_opt

loppukuva_opt

 

Lue tästä Johannan Illanistujaiset ystävien kanssa -kirjoitus SisustusUnelmia-blogissa.

Kuukauden bloggaajat